A kristályos méz számos emberben azt a tévhitet kelti, hogy hamis. Erről azért írok külön mert téves gondolatok keringenek a kristályosodásról. Legfőképp a cukrozott mézre a cukor oldatos mézetetésre vezetik vissza az alul informált megtévesztett emberek.

A méz fizikai állapot változására a kristályosodik és a cukrosodik szót fogom használni.
Ebben a bejegyzésben mindkét szó ugyanazt fogja jelenteni így elkerülve a sűrű szó ismétlést.
Amúgy a köznyelv mindkét szót használja a fizikailag szilárd állapotú mézre.

 

Miért lesz kristályos a méz?

 

Mindegyik méz előbb utóbb kristályosodik, cukrosodik. A méznek kb 80% a gyümölcscukor és szőlőcukor ennek a két cukornak az aránya határozza meg hogy az adott méz milyen gyorsan cukrosodik. A mézek cukrosodása tehát egy természetes folyamat. Amelyik méznél túlsúlyban van a szőlőcukor például repceméz az előbb kristályosodik amelyikben több a gyümölcscukor például akácméz az lassabban cukrosodik. Ilyen egyszerű az egész, de előbb utóbb minden igazi méz kristályos lesz. A kristályosodás gyorsasága függ a környező hőmérséklettől a méz huszonegynéhány fokon cukrosodik legkevésbé és 14 fokon leggyorsabban.

kristályos méz

 

A kristályos méz minősége!

 

A kristályos méz önmagában nem utal sem rossz minőségére, sem méz hamisításra. Az előbb említett repceméznek olyan magas a szőlő cukortartalma, hogy akár napok alatt kristályosodik. Repceméznél gyanús lehet, ha folyékony állapotban látjuk az üvegben. Az akácméznek viszont gyümölcscukortartalma olyan magas, hogy akár évekig sem cukrosodik. Ezért itt az lehet a gyanús ha akácméznek nevezik és nem folyékony. Nyugati országokban krémesített szántszándékkal kristályosított méz sokkal elterjedtebb, mint nálunk, ezt krémméznek hívják. Aprószemű cukor kristályok a krémmézet zsírszerűen kenhetővé teszik. Könnyebb is felhasználni mert nem folyik nem csurog le a kanálról és könnyű kenni.
A cukros méz nem értéktelenebb hatásaiban nem rosszabb, mint ugyanaz a méz folyékony állapotban. A méz beltartalma cukrosodási folyamatban nem változik. A szervezetre gyakorolt jótékony hatása ugyanolyan marad csak fizikailag változik meg folyékonyból szilárddá válik.
Ha valaki jobban szereti a folyékony mézet maximum 40 Celsius fokig vízbe vagy levegőbe az az sütőbe téve ismét folyékonnyá válik. Még a repceméz is de gyors vissza kristályosodása miatt nem érdemes megtenni.
Lényeges, hogy 40 Celsius fok fölött a méz bizonyos alkotórészei elkezdenek károsodni. Csökken a gyógyhatása ezért forró teába tejbe lehetőleg ne tegyük. Várjuk meg míg kicsit kihűlt. Persze azért nyugodtan süthetünk főzhetünk mézzel hatásainak egy része még így is megmarad és legfőképp Nem csak üres zsír átalakuló kalória, mint a cukor.

 

 

Kristályos méz nem hamis!

 

Cukorsziruppal hamisított méz egyáltalán nem kristályosodik ki. Pont fordított a helyzet a köztudatban lévő hamis méz fogalmával kapcsolatban. Amelyik méz kristályos az biztosan nem cukorsziruppal hamisított. Ugyanis ez a fajta telített cukoroldat nem tud kikristályosodni. vedd meg tehát nyugodtan a kristályos mézet is. Ha megfelelő forrásból származik és nem feltétlen csöpögős folyós mézet szeretnél. Hisz nem kristályosodás foka dönti el a méz minőségét, sőt legtöbb esetben felhasználni is könnyebb.

Több Méz

Feliratkozás a hírlevélre: