Mézes sertéskaraj!
Sok ország étrendjében az édes ételek készítésének hagyománya van. Ezek receptjeiben a méz hosszú múltra tekint vissza különösen az előételek mártások satöbbi készítésében. A kárpátmedencei étrend viszonylag kevés fűszert és édességet használ, de léteznek kivételes földrajzi zónák, ahol a fűszerek és az édességek fogyasztásának hagyományai vannak. Esetünkben a mézes sertéskaraj elkészítésével foglalkozunk. A következőkben egy pár olyan receptet közlünk, amelyek különleges ínyencségek, ízesek, frissességet és magas tápértéket biztosítanak. Szeretnénk, ha a felsorolt receptjeink elnyernék tetszésedet és jól bevált receptjeink főleg sültek bárány és borjú készítését ízletesebbé szaftosabb a tennék. Ennek semmi akadálya, ha sütés előtt bevonjuk őket vékony méz réteggel.
Mézes sertéskaraj!
– 6 szelet sertéskaraj
– egy csésze pikáns ketchupot
– 6 kanál méz
– egy nagy szeletekre vágott citrom
A karajszeleteket nedves ruhával áttöröljük egymás mellé tepsibe helyezzük a ketchupot összekeverjük a mézzel és ráöntjük a karaj szerepekre amelyeket feldíszítik 1-1 citromszelettel Fedetlenül egy órát puhulásig sütjük a mártást csirkesült el is ízletes.
Almás mézes sertéskaraj!
– 6 karajszelet
– só, bors
– két hámozatlan pirosalma
-1 kanál vaj
– negyed csésze 60 gramm méz
A karajszeleteket lassú tűzön tepsiben megpuhítjuk majd áthelyezzük egy sütőbe. Kivágjuk az alma magházát majd felszeleteljük. A vajat betesszük abba a sütőbe, amelyben a karajszeletek készültek és az alma szeleteket megpuhítjuk benne minden karajszeletre helyezünk egy sült almaszeletet. Befedve 30 percet sütjük majd ráöntjük a mézet az almás karajszeletekre és még 15 percet fedő alatt sütjük.
Gyümölcsös sertéskaraj!
– 4 karajszelet
– egy csésze ananász
– egy csésze méz 125 gramm
– egy negyed csésze ananászlé
– egy kanál mustár
A karajszeleteket beirdaljuk és minden hasadékba behelyezünk fél szelet ananászt. Az ananászlevet mustárt mézet összekeverjük és ráöntjük a karajszeletekre. Sütőbe tesszük Kb. másfél órát sütjük közben meg meglocsoljuk a mártással. Miután a lerből kivesszük még fél szelet ananászt helyezzünk minden szeletre egy két percre átmelegítjük a friss gyümölccsel is.
Nyári sertéskaraj!
– másfél kiló karaj
– egy kiskanál só
– két kanál olaj
– egy nagy felszeletelt hagyma
– egy pohár vágott zeller
– egy felszeletelt húsos paprika
– egy kockára vágott paradicsom
– egy kanál keményítő
– negyed csésze méz
A kockára vágott húst az olajban megpirítjuk majd az olajból kivéve félretesszük. A zöldségeket Kb. öt percig dinszteljük. Hozzáadjuk a keményítőt és a mézet. Végül összekeverjük a zöldségeket a hússal. Fedő alatt lassan két órát puhára főzzük gyakran megkeverjük. Újra melegítve ízletesebb.
Szószos disznósült!
– fél csésze növényi olaj
– 1 gerezd fokhagyma összezúzva
– 3 kanál méz
– egy kanál mustár liszt
– két szelet karaj
– sült burgonya
Összekeverjük az olajat fokhagymát mézet és mustár lisztet a szeleteket egy tepsibe tesszük majd ráöntjük a szószt és 24 órán át hűtőszekrényben tartjuk ahol a húsdarabokat néha megforgatjuk. A karaj darabokat másnap hirtelen sütjük a mártást a sültburgonyára írjuk.
Pácolt sült!
– másfél kiló hús
– három kanál méz
– két kanál ecet
-1 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 kanál méz
– 3 negyed csésze olaj
– egy apróra vágott zöldhagyma
Összekeverjük a mézet az ecettel majd hozzáadjuk a fokhagymát hagymát és így is jól összekeverjük. A megtisztított húst be hasítva egy akkora edénybe helyezzük amelyet kitölt ráöntjük a páclevet. Szobahőmérsékleten négy órát, hűtőszekrényben egy éjszakát befedve állni hagyjuk. Levében megfőzzük majd a a sütő rácsán mindkét oldalán 6-6 percet sütjük.
Mártásos sonkás fasírt!
– fél kiló darált füstölt sonka
– fél kiló friss sertéshús darálva
– áztatott zsemle
– negyed kiskanál só
– 1/8 kiskanál bors
– két kiskanál finomra vágott hagyma
– egy fél csésze tej
mártás:
– fél csésze cukor
– fél csésze méz
– 3 kanál ecet
– 1 kiskanál mustár liszt
Összekeverjük a sonkát a vagdalt sertéshúst a kenyeret a fűszereket a hagymát a tejet kisütjük a fasírtokat majd egy tálba helyezzük őket. Összekeverjük a mustár lisztet a cukorral mézzel ecettel egy percig főzzük minden fasírtra egy kanál mártást locsolunk és 20 percet sütjük a maradék mártással együtt tálaljuk.
Mézes-sörös sült oldalas
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg oldalas
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 4 evőkanál méz
- 1 pohár sör
- 5-6 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 közepes vöröshagyma, cikkekre vágva
Elkészítés:
- Az oldalast előkészítjük, eltávolítjuk a faggyúsabb részeket, majd feldaraboljuk. Alaposan megsózzuk mindkét oldalát, és egy tepsibe rendezzük.
- A pácot elkészítjük: egy kis tálban összekeverjük az olajat, pirospaprikát, őrölt köményt, feketeborsot, majoránnát és fokhagymaport. Ezt a pácot alaposan belemasszírozzuk a húsba. A pácolt oldalast letakarjuk, és legalább 5-6 órára, de lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A pihentetés után a sütőt előmelegítjük 130 fokra.
- Egy tálban összekeverjük a mézet és a sört, amíg a méz feloldódik. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a pihentetett oldalasokat, majd ráhintjük a fokhagymát és a vöröshagymát.
- A tepsit alufóliával lefedjük, és betesszük a 130 fokosra előmelegített sütőbe 2 órára. Ha letelt az idő, levesszük az alufóliát, a sütő hőmérsékletét 170 fokra emeljük, megfordítjuk a húsdarabokat, és még további 20-25 percig sütjük, amíg szép pirosra pirulnak.