Leírás
Az akácméz egy édes és ízletes mézfajta, amelyet az akácfa virágainak nektárjából készítenek. Az akácméz jellemzője a világos szín és az enyhe, gyümölcsös íz.
Az akácméz jellemzője a világos szín és enyhe, gyümölcsös íz. Az akácméznek számos jótékony hatása van az egészségre. Az akácméz gazdag antioxidánsokban és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a betegségek megelőzésében. Az akácméz hatékony lehet a torokfájás és köhögés enyhítésében, valamint allergiás reakciók csökkentésében. Ha egészséges életmódot szeretne élni, akkor az akácméz egy kiváló választás lehet!
Az akácot Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el hazánkban a homok megkötése céljából. Egyes vidékeinken második hazájára talált, itt van egész Európában a legkiterjedtebb akácfaállomány. Hazájában (Észak -Amerika) ritkás ligetekben fordul elő, nálunk viszont összefüggő erdőségeket alkot. Legnagyobb akácosok a Nyírségben, Bakonyban és a Mezőföldön vannak.
Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes és kevésbé savas méz. Színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől az enyhén sárgás, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé. A legtöbb méznél édesebb, nagyon jól lehet vele ételt, illetve italt édesíteni. Nem domináns íz karaktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása minden formában lehetséges. Önmagában, kenyér- vajjal, teában, sütés- főzéshez, müzli alkotórészeként stb. Ezenkívül készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és méz bort is.
Magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig akár 1-2 évig is folyékony marad és nagyon kevés virágport tartalmaz. Jó édesítő képessége mellett a világ három legkevésbé kristályosodó fajtamézek közül az egyik az akácméz, ezért is olyan keresett a világpiacon.
A Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít, minősége világszerte elismert, ezáltal a leggyakrabban keresett export termék.
Akácmézet személyesen Budapest 17 kerületében átveheti, vagy házhozszállítással is kérheti az ország egész területére!
Az akácméz és a szervezetünk!
Az akácméznek számos jótékony hatása van az egészségre. Gazdag antioxidánsokban és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek megelőzéséhez. Az akácméz hasznos lehet a torokfájás és a köhögés enyhítésében, valamint segíthet csökkenteni az allergiás reakciókat is.
Torokgyulladás!
Mindannyian megtapasztaltuk már a fent említett betegséget.
Tünetei köhögés, nyelési nehézségek, torokban érezhető kaparó érzés. Erre a felső légúti megbetegedésre nyújt megoldást az akácméz. A mézben található vitaminok, ásványianyagok gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Fertőtlenítő hatása a benne található robinin-nek, akacin-nek köszönhető.
A torokgyulladás tüneteinek enyhítésére valóban hatásos lehet az akácméz. Az akácméz természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és a benne lévő enzimek és ásványi anyagok segíthetnek a torok irritációjának és gyulladásának csökkentésében.
Az akácmézet általában langyos vízzel vagy teával keverve ajánlják fogyasztani. Ehhez adjon hozzá egy evőkanál akácmézet egy csészényi langyos vízhez vagy teához, és fogyassza el naponta többször is.
Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a torokgyulladás tünetei súlyosak vagy tartósak, javasolt orvosi segítséget kérni. Az akácméz csak tüneti kezelésre alkalmas, és nem helyettesíti a szakember által javasolt kezelést.
Homoktövis fanyar, savanykás ízével a méz pedig selymes, édességével nagyon jól kiegészítik egymást, homoktövis ide kattintva elérhető!
Akácméz Hatásai:
• robinin és akacin tartalma miatt jó fertőtlenítő
• méregtelenítő hatású
• köhögés ellen ajánlott
• gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen ajánlott
• gyümölcscukornak köszönhetően májregeneráló hatású
• sportolásnál tapasztalható az izomlazító képessége
• csonterősítő
• felső légúti megbetegedések gyógyulását elősegítő
• immunrendszer erősítő
• torokfájást enyhítő
• vérszegénység ellen hat
Az akácméz további előnyei!
Jó tulajdonságai közé sorolható még, hogy gyomorsav túltengésre is hatásos, valamint gyümölcscukortartalma miatt májregeneráló hatása is van. Izomlázitó hatása miatt sportolók is előszeretettel fogyasztják.
Méz tárolása!
A mézet általában szobahőmérsékleten is hosszú ideig el lehet tárolni, azonban fontos, hogy megfelelő körülmények között történjen ez. Íme néhány tipp a megfelelő méztároláshoz:
- Tároljuk száraz, hűvös helyen: Az optimális hőmérséklet a méz tárolására 10-21 Celsius fok között van. Kerüljük a nedves, meleg vagy túl hideg helyeket, mint például a hűtőszekrényt.
- Ügyeljünk arra, hogy a méz zárt edényben legyen: A légmentesen záródó üvegek, műanyag dobozok vagy fém dobozok megfelelőek a méz tárolására. A légmentelen csomagolás megakadályozza a mézben található nedvesség párolgását, amely segít megőrizni a méz frissességét.
- Kerüljük a fényt: Az ultraibolya sugárzás és a fény hatással lehet a méz minőségére, és csökkentheti az antioxidáns tartalmát. Ezért javasolt olyan helyen tárolni a mézet, ahol nincs közvetlen napfény.
- Ne használjunk nedves vagy szennyezett evőeszközöket: Ha ki kell meríteni a mézet az edényből, ne használjunk nedves vagy szennyezett evőeszközöket, mert a baktériumok bekerülhetnek a mézbe. Javasolt tiszta és száraz evőeszközöket használni.
- A méz kristályosodhat: A kristályosodás normális jelenség a mézben, és nem jelzi a romlást vagy a romlás veszélyét. Ha a méz kristályosodik, egyszerűen melegítsük fel enyhe hőfokon, amíg újra folyékony állapotú lesz. Ne melegítsük túl, mert ez károsíthatja a méz minőségét.
Ha betartjuk ezeket az alapelveket, akkor a mézet hosszú ideig tárolhatjuk, és élvezhetjük annak ízét és előnyeit.
Fehérakáca növény!
Latin neve: robinia pseudoacacia
Nektármirigy!
A fehérakác pillangós virágú nektármirigye a magház közelében van. Két falkás, a méh tehát a porzók csatornájába férhet szipókájával.
Nektár!
értékes sürű 55-60% cukortartalmú. Főképpen a méheknek kedves nádcukor van benne.
Akácméz!
Nagyon halvány aranysárga színű, sokszor kissé zöldes árnyalatú, gyenge zamatú. Későre kristályosodik sokszor csak évek múlva. Magyarországon minden más méznél többre becsülik. Kivitelünk is jelentős szokott lenni.
Kései kristályosodása miatt a méheknek legjobb téli táplálék.
Méhészeti jelentősége!
Megbecsülhetetlen. Az akác virágzásának és mézelésének kezdetét a méhészek leginkább a következőképpen próbáljak megjósolni:
1. a virágok az ág rügyeinek fakadásától kb. 5 hét múlva kezdenek bontakozni kb. hat hét múlva indul mega jó mézelés.
2. ha a virágbimbós fürtöcske 3cm hosszú virágzásig még kb. 2 hét van ez természetesen csak nagyjából találhat.
Az akácvidékek más időben virágoznak. A méhészek korai akácos vidékről a méz elszedése után kései akácos területre szállítják a méheiket. Valamint ott is termelnek.
Az akáca némelyik évben kétszer virágzik, a második virágzás nem mézel. van folyton virágzó fajta is az évről évre hosszú ideig virít. Akad közte mézelő is, de nektárjának cukor értéke rendes akácvirágzás utáni időben harmadára-nyolcadára hanyatlik.
Még több akácméz aszalt gyümölccsel
Értékelések
Még nincsenek értékelések.