Barion Pixel

Hársméz

500Ft3 800Ft

A hársméz kivételesen erős gyulladáscsökkentő, és íze rendkívül kellemes. Széleskörű gyógyító hatása van, segít az álmatlanság, köhögés, hörghurut, érelmeszesedés és lázas állapotok kezelésében. Nyugtató és görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik.

Cikkszám: N/A Kategória: Címkék: , , ,

Leírás

A HÁRSMÉZ KIVÁLÓ GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁSAI

 

 

A hársméz az egyik legerőteljesebb gyulladáscsökkentő mézféle, mellettük a selyemfűmézzel együtt, mely kiváló gyógyhatással rendelkezik az álmatlanság, köhögés, hörghurut, érelmeszesedés és lázas állapotok ellen. Nyugtató és görcsoldó hatással is bír.

Ez a mézfajta hazánkban egyike a legelterjedtebbnek és a téli időszakban a legkeresettebbnek. Különlegesen pikáns, zamatos íze jellemzi, és kiemelkedő hírnévre tett szert gyulladáscsökkentő gyógyhatásáról.

A hársfa virágzása általában május és június hónapokra esik. A méz színe a gyűjtés időpontjától függően változhat, világossárgától középbarnáig terjedhet. Gazdag illóolajokban.

A hársmézet a Zselic dombságairól gyűjtjük és termeljük, mely terület híres arról, hogy hazánkban a legjobb minőségű hársmézet termeli.

 

 

Hársméz

Hársméz

 

 

A HÁRSMÉZ JÓ HATÁSSAL VAN A SZERVEZETRE

 

 

A hársméz rendkívül erős láz- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért kiemelkedik a magyar fajtamézek közül. Csökkenti a köhögés és a hörghurut tüneteit, valamint segíthet a meghűléses és felső légúti megbetegedések kezelésében. Emellett támogatja az immunrendszer megerősítését, enyhíti az idegességet és az álmatlanságot, valamint jó görcsoldószerként is ismert.

Fertőtlenítő hatású és képes elpusztítani a baktériumokat, így hatékonyan segíthet reuma esetén is. Kolin tartalmának köszönhetően gátolja a zsír lerakódását és az érelmeszesedést. Ismert továbbá szívműködés szabályozó és vértisztító hatásáról is.

 

Hársméz Budapest 17. kerületében személyesen átvehető, vagy GLS futárszolgálattal házhoz is rendelhető.

 

 

A HÁRSMÉZ JELLEMZŐI

 

 

 

  • Színe változhat a világossárgától a borostyánsárgáig.
  • Erőteljes, jellegzetes hársillatot áraszt.
  • Íze kellemesen pikáns és karakteres.
  • Viszonylag lassan kristályosodik.
  •  Gazdag illóolajokban.

 

HOGYAN FOGYASSZUK A HÁRSMÉZT?

 

 

  1. Önmagában: Naponta 4-5 kiskanálnyi fogyasztása ajánlott, mivel rendkívül jól támogatja az immunrendszert ásványi anyagai révén.
  2. Kisgyermekeknek és idősebbeknek: Különösen ajánlott rendszeres fogyasztása, különösen télen, amikor gyakoriak a gyulladások, meghűlések és torokbántalmak.
  3. Teában: Különösen a hársfateával együtt ajánlott, mivel erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait.
  4. Álmatlanság ellen: Lefekvés előtt is ajánlott 1-2 kávéskanálnyi fogyasztása.

5.  Főzéshez és sütéshez nem ajánlott: Intenzív aromája miatt nem optimális főzéshez vagy sütéshez használni.

 

A hársméz gyűjtése:

A hársméz gyűjtéséhez elsősorban a kislevelű hárs (Tilia cordata L.), a nagylevelű hárs (Tilia platyphíllos L.) és az ezüsthárs (Tilia argentea L.) fafajok virágait használjuk. Ezek a fafajok jelentős részét képezik hárserdőinknek. Főként a Dél-Dunántúlon találhatók nagyobb mennyiségben, azonban az egész országban megtalálhatók, mint erdőalkotók és fasorok parkfaként.

A hársméz készítése során a virágok kevés pollent, viszont sok nektárt termelnek. Ennek eredményeként azok, akik érzékenyek a virágporra, allergiás reakciókat tapasztalhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a hársméz gyűjtése során semmilyen mesterséges kezelés vagy növényvédelem nem szükséges.

 

A hárs fa

A hársfa (Tilia) közismert lombhullató fafaj, amely a Malvaceae családba tartozik. Számos faját ismerjük, köztük a kislevelű hárs (Tilia cordata), a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és az ezüsthárs (Tilia tomentosa). Ezek a fajok Európában és Ázsiában őshonosak, és gyakran megtalálhatók parkokban, kertekben és erdőségekben.

A hársfák jellegzetességei közé tartozik a szív alakú levelek, amelyek jellegzetesen fogazottak és általában enyhén szőrösek a fonákjukon. Virágai apróak és sárga vagy krémszínűek, csoportosan helyezkednek el az ágak végén. Virágzásuk idején kellemes illatot árasztanak.

Egyes hársfajok nagyra növő fák lehetnek, akár 15-20 méteres magasságot is elérhetnek. Ezek a fák általában lassan nőnek és hosszú élettartammal rendelkeznek. A hársfák faanyaga könnyű és lágy, amely miatt kedvelik őket az asztalosok és bútorkészítők. A virágokból és a levelekből készíthetők gyógyteák és gyógyszerek is.

Kultúrákban a hársfát gyakran az otthoni és közösségi élet központjának tekintik, és sok helyen szimbolikus jelentőséggel bír. A hársméz is népszerű termék, amelyet a hársfa virágából készítenek, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

További temelői mézek idekattintva elérhetők

 

 

hársfa

hársfa

 

További információk

Tömeg N/A
kiszerelés mérete

65g, 150g, 280g, 900g, 500g