Barion Pixel

Repceméz

2 000Ft3 000Ft

Jelenlegi időszakban, úgy gondolom elengedhetetlen a valódi vitamin, ásványianyag pótlás. Mindegy, hogy milyen formában, de fel kell erősítenünk immunrendszerünket a baktériumok, vírusok ellen

Leírás

Repceméz

 

 

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan, finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé- krémszerűvé válik, kiváló krémméz alapanyag. A repceméz színe a krémszínűtől a halványsárgáig terjedő. Nagyon édes, de emellett a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata van. Magyarország egész területén folyik repce termelés, tehát sok repceméznek való méhlegelő van.
A legeredményesebb a Dunántúl déli és nyugati megyéiben foglalkoznak vele.

Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga repce virágtenger, az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repceméz nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. A repcemézet enyhe zamata miatt előszeretettel használják a teába, a kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.

 

A repce virágpora és méze szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Hazai fogyasztók a repcemézet elsősorban olcsóságát értékelik, de éppen ez az oka, hogy a méhészek nem mindig tartják meg tisztán, hanem összecsapják a vegyes virágmézzel.
A propoliszos krémmézként fokozottan elsőrangú gyomorproblémákra és a savtúltengés ellen.

 

Hatásai:

• legfőbb hatása nagyon alacsony savtartalma miatt az, hogy a gyomorsav túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlható
• szervezeterősítő
• fertőtlenítő
• gyulladáscsökkentő hatású
• magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott

A repceméz egy kiváló antioxidánsforrás, amely gazdag flavonoidokban és fenolos vegyületekben, amelyek védelmet nyújthatnak a sejteknek az oxidatív károsodástól és a szabadgyökök ellen. Emellett a repcemézben található C-vitamin és ásványi anyagok is hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet egészségének fenntartásához.

 

Budapest 17. kerületében személyesen átveheti a repcemézet, vagy kérheti országos kiszállítását.

 

 

 

Mire jó a repceméz?

 

 

– A repceméz kevésbé savas, inkább lúgos kémhatású, ezért fogyasztása gyomorpanaszokkal küzdő embereknek ajánlott.
Reflux kezelésére is alkalmas
– Különleges kémhatásának köszönhetően a repcemézet egyre többet használjak mostanság a lúgosító kúrák alkotóelemként.
– A repceméz fertőtlenítő hatása közismert. Kimagasló gyulladáscsökkentő, legyengült immunrendszer regenerálásában is nagy szerepet játszhat.
– Értékes beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a méheknek is és az embereknek is immunerősitő.
Magas szőlőcukor tartalma miatt kitűnő energiaforrás is.
– Magas vastartalma elősegít a vérképzést.

A repceméz fogyasztása kiváló lehet a szervezet számára, de azoknak, akik allergiásak a virágporra, amely a repcemézben található, óvatosnak kell lenniük a fogyasztás során. Azok, akik bizonytalanok az allergiájukkal kapcsolatban, javasolt először csak kis mennyiségű mézet fogyasztani, és figyelni a reakcióikat.

 

 

 

A repceméz többi jó tulajdonsága!

 

 

Számos háziasszony vásárol tőlünk repcemézet, még pedig azért, mert könnyű vele bánni!
Ez alatt azt értjük, hogy még szobahőmérsékleten környékén is szilárdabb halmazállapotú minta többi méz. Nem csöpög nem folyik ezért könnyen rakhatjuk süteményekbe, kávékba, teákba.
Könnyen kenhető akár egy kenyérre is kekszre is.

 

 

A növényről! Repce (káposztarepce)

 

Latin neve Brassica napus oleifera. áprilisban, május kezdetén nyílik.

 

 

Repceméz tárolása

 

A repceméznek magas a cukortartalma, és a kristályosodása is gyorsabb, mint más mézfajtáké, ezért a tárolásnál figyelni kell, hogy ne álljon túl hosszú ideig, vagy ne tegyük hűvös helyre, mert kiválthatja a kristályosodást.

A repceméz tárolása nagyon fontos, mert a magas cukortartalmának köszönhetően hajlamosabb a kristályosodásra, mint más mézfajták. Az alábbiakban találhatóak azok a tippek, amelyek segíthetnek a repceméz megfelelő tárolásában:

  1. Tárolja száraz, hűvös helyen: Az optimális hőmérséklet a tárolásra a 10-21°C. A nedvesség és a meleg környezet felgyorsítja a kristályosodást, ezért a repcemézet mindig száraz, hűvös helyen kell tárolni. A szekrényben, kamrában vagy a hűtőben is tárolható, de az utóbbinál az ajánlott hőmérsékleti tartományon belül tartsa a mézet.
  2. Használjon szorosan záródó edényeket: Az ideális tároláshoz szorosan záródó edényeket kell használni, amelyek teljesen zárják az oxigént. Az oxigén jelenléte gyorsítja a kristályosodást és rontja a méz minőségét.
  3. Ne tárolja a mézet közvetlen napfényben: Az UV sugárzás befolyásolhatja a repceméz minőségét, ezért nem ajánlott közvetlen napfényben tárolni.
  4. Ne tárolja a mézet más illatos anyagok közelében: Az illatos anyagok átvehetik a repceméz ízét és illatát, ezért a tárolás során ne helyezze a mézet olyan anyagok közelébe, mint a parfüm, mosószer vagy más ételek.
  5. Ne fűtsük túl a mézet: A méz fűtése nem ajánlott, mert a magas hőmérséklet romboló hatással van az enzimekre és más jótékony összetevőire

Repceméz tárolása

 

 

Ha a repceméz kristályosodik, akkor nem jelenti azt, hogy megromlott vagy nem jó minőségű lenne, egyszerűen csak a természetes folyamat része. A kristályosodás megfordítható, ha a mézet meleg vízben vagy egy meleg helyen, például a radiátor mellett melegítjük, de nem ajánlott ezt mikrohullámú sütőben vagy forró vízben tenni.

Ha hosszabb ideig tároljuk a repcemézet, és szeretnénk megőrizni annak folyékony állapotát, akkor érdemes a hűtőszekrénybe tenni, hogy lassítsuk a kristályosodást. Azonban, ha a hűtőszekrényben tároljuk, akkor előfordulhat, hogy a méz kissé megkeményedik, és időbe telik, míg visszanyeri folyékony állapotát.

Fontos megjegyezni, hogy a repceméz nagyon érzékeny az oxidációra, ezért nem javasolt hosszú ideig tárolni, és a napfénytől vagy meleg forrásoktól távol kell tartani. Az oxidáció a repceméz ízét és textúráját is ronthatja, és csökkentheti az antioxidáns

 

 

Nektármirigy!

 

 

Négy mirigye van a porzószálak tövében, mégpedig kettő a két rövid porzószáll oldalán, kettő pedig 2-2 hosszű porzó szál eredésénél, a külső oldalon. Csk a rövid porzóknál lévő szokott működni. A többi vagy nem termel nektárt, vagy alig. A nektármirigyek zöld bibicsek.

 

Nektár!
A repce virágjában kevés a nektár, de nagy 45%cukortartalmú. Cukorértéke 0,3-0,5 a méh tehát 2-3 repcevirágban talál annyi cukrot mint 1 akácvirágban.

 

Méhészeti jelentősége!

 

 

A káposztarepce a legfontosabb kori méhlegelőkhöz tartozik, két-három hétig virágzik. Virágzása a gyümölcs és az akácközötti hézagot tölti ki. Nektárt és virágport ad. A fiasítás gyarapodása kitűnő ebben az időben. Ammenyiben az időjárás megfelelő, és a családok népesek akkor néhány kiló felesleget is ad családomként, a gyengébbek fejlődésére pedig jóhatású.

 

Érdekesség!

 

A repceolajat már időszámitásunk előtt is használták feljegyzések szerint.
Azonban Európába csak a XIII. századtól állítottak elő.
Évi 11 millió tonna repceolajat alítunk elő őszesen a világon ez a harmadik legtöbb a növényi zsírok közül.
Magyarországon a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény, évi 120 ezer tonna magot termesztünk.

 

További mézek egyensen termelőtől

Repce érdekességek

Még több repce

További információk

Tömeg 0,9 kg
Kiszerelés mérete

900g, 500g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Repceméz” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük