Fajtamézek

Fajtamézek alatt értjük, hogy az adott méz típus nem keveredett más mézzel, hanem az adott virág nektáradási ciklusa után el lett véve a méhektől.

Ahhoz, hogy ezt elréjük, a méhésznek nagyon oda kell figyelnie az adott időszak virágzásaira.
Például:
Ügyelni kell arra, hogy ha elvirágzott a repcét gyorsan kipörgesse, ne keveredjen az akác virágaiból származó nektárral. Mert az akác a repce után nyílik rögtön. Itt figyelni kell az időjárásra, mert az befolyásolhatja legjobban a méhész munkáját.
Minden egyes virágzás előtt – amit gyűjt a méhész – illik egy tisztitó pergetést csinálni, hogy ne keveredjen a két nektár típus.
Persze ez sokszor lehetetlen mert egyszerre nyílik sok növény, azok nektárjából lesz a vegyes virágméz.

Nálunk megtalálható fajtamézek!

 

 

Az akácméz!

Az akác az egyik fő nektárforrásunk, világhírű mézünk legelője, növénye.
Május-júniusban nyílik lombosodás után. Pillangósvirágú mindenhol előforduló fa. Fajtájától környezeti hatásoktól függően 8-14 napig virít. Európa akácerdeinek 80 százaléka Magyarországon virít.

Repce méz!

A repce április végétől május végéig jó legelőnek kínálkozik. Az egyik legjobb mézelő növényünk. A melegebb idő kedvez a nektár kiválasztanak, de rövidíti, néha még felezi is a virágzás idejét.
A repce hordási ideje alatt vadabbak a méhek.

Selymfűméz!

Másnéven selyemkoró, június végétől augusztusig nyíló évelő növény. Nagyon elterjedt az Alföldön, Dunamentén. Talajigénye nincs, de öntéstalajokon szebb. Műveletlen, és parlag területek növénye.

Tavaszi Vegyesvirág Méz

A vegyes virág mézeim, nektár adó növényei a gyümölcsfák, füzek, juharfák, nyírfák. Ezek viszonylag rövid ideig virágoznak kevesebb nektárt is adnak, de mivel egymást váltják virágzási időszakkal igy tudnak a méhek annyit termelni, hogy nekünk is jusson.

A méz alkotórészeiről, tápanyagairól, raktározásáról itt olvashatsz: KATT IDE

fajtamézek

Mind a(z) 3 találat megjelenítve