Barion Pixel

Mézes receptekben elérkeztünk a mézes marhahús különböző receptúráihoz. Nem szokványos receptek, de annál finomabbak. Hozzávalók nem különlegesek, bármely élelmiszerboltban beszerezhetők.

 

Mézes marhahús tekercs

Hozzávalók:
¾ csésze tej
½ csésze erős hagymaleves
1 tojás
1 csésze dara
750g vagdalt marhahús
¼ csésze pikáns ketchup
1 kanál mustár
2 kanál méz
4 szelet sajt
főtt tészta vagy rizs

Összekeverjük a tejet, a hagymalevest, a felvert tojást, a darát és 5 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a húst, jól összedolgozzuk és gyűrű formában lábasba helyezzük. Megkenjük a mézzel, mustárral és ketchuppal összekevert mártással. 40 percet sütjük, közben a mártással locsoljuk. A sütés után ráhelyezzük a sajt szeleteket és kb. 5 percig, míg a sajt elolvad visszatesszük a lerbe. Főtt tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

 

Mézes marhahús babbal

Hozzávalók:
½ kg vagdalt marhahús
1 kiskanál finomra reszelt hagyma
¼ csésze dara
½ kiskanál só
kevés bor
1 felvert tojás
1 csésze húsleves
2 kanál méz
¼ csésze ecet
½ csésze ketchup
1 kg főtt bab enyhén lecsurgatva

A felsorolt első 5 fűszerfélét összekeverjük a marhahússal és ¼ csésze vízzel majd 16-18 fasírtot készítünk. A levest egy lábosban tűzre tesszük, amikor el kezd főni belehelyezzük a fasirtokat. Fedő alatt 20 percet főzzük. Összedolgozzuk a mézet, az ecetet, a ketchupot, amit a fasirtokra öntünk és még 10 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a főtt babot és még egy pár percig főzzük.

 

 

Mézes marhahús körtével

 

Hozzávalók:
1 ½ kg marhahús amit 5-6 nagyobb darabra vágunk
6 db kevésbé érett körte
2 nagy hagyma
2 l szőke sör
1 citrom
2 kanál méz
1 csokor petrezselyem
3 kanál liszt
csombord
1 babérlevél
4 kanál olaj
2 diónyi vaj
egy kiskanál csípőspaprika

bors

Felvágjuk a megtisztított hagymát. Lehéjjazzuk a körtéket, négybe vágjuk, eltávolítjuk a magházat és néhány percre forrásban lévő vízbe dobjuk, amelybe előzetesen belecsavartuk a citrom levét. A körtéknek keményeknek kell maradniuk. Összekeverjük a lisztet, paprikát, borsot és belemártogatjuk a húsdarabokat. Lábasban olajat melegítünk, amiben megpirítjuk a hús mindkét oldalát, hozzáadjuk a hagymát, üvegesítjük. Hozzátesszük a sört, a mézet, a petrezselymet és egy órát lassú tűzön főzzük, míg puha nem lesz a hús. Ezután ráhelyezzük a körtéket és még ½ órát úgy főzzük, hogy a körték szét ne menjenek. A puha húst és körtéket tálra szedjük, a szószhoz hozzáadjuk a vajat és simára keverjük, a mártást a húsra öntjük. Frissen burgonyával tálaljuk.

Mézes marhahús körtével

 

Mézes borjúnyelv

Hozzávalók:
1 borjúnyelv
½ csésze méz
¼ kiskanál fűszerek
¼ kiskanál szegfűszeg
½ csésze ecet
½ csésze mazsola
¼ kiskanál fahéj
1 kiskanál só

A nyelvet sós vízben puhára főzzük, a vizet lecsurgatjuk, megmossuk és lábasba tesszük. A felsorolt hozzávalókat egyszerre rátesszük és lassú tűzön 45 percig főzzük. Ha a mártás leapad, vízzel pótoljuk.

Termelői méz

Még több marhahús

 

GYIK – Mézes marhahús

Milyen méz–pác arány működik marhahúshoz?
Alap: 2 evőkanál méz, 1½ evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál balzsamecet (vagy vörösbor), 1 evőkanál olaj, 1–2 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors. 500 g húshoz kb. 80–120 ml pác elegendő; pácolási idő 2–12 óra hűtőben (steaknél rövidebb, lassú sütéshez hosszabb).

Mely marharészek illenek a mézes ízvilághoz és milyen technikával?
Gyors sütéshez: hátszín, bélszín, fartő – wok/serpenyő magas hőn, a mézes mázat a végén add. Lassú sütéshez: lapocka, lábszár – alacsony hő, fedve, a méz a szószba/glazúrba kerüljön. Grillre: hátszín/steak; pácot sütés előtt töröld le, hogy ne égjen.

Hogyan kerülhetem el, hogy a méz megégjen?
Időzítsd a glazúrt a sütés végére, dolgozz közepes–közepesen magas hőn, hígítsd kevés vízzel vagy citromlével/ecettel, és a felesleges pácot sütés előtt töröld le. Serpenyőnél egy kis vízzel vagy borral deglazírozz, majd a mártásban forgasd át a húst.

Mivel fűszerezzem és mivel tálaljam?
Méz mellé jól működik: fokhagyma, gyömbér, chili, mustár, szójaszósz, rozmaring, kakukkfű, feketebors, citrushéj. Köretnek: sült édesburgonya vagy répa, párolt rizs/bulgur, friss saláta; savanykás elem (citrom, lime, balzsamecet) kiegyensúlyozza az édességet.

Előre elkészítés, tárolás és kinek nem ajánlott?
A pác hűtve 24 óráig tartható a húson. A kész étel hűtőben 2–3 napig eláll; melegítéskor forrósítsd át teljesen. Darált marhahúst mindig alaposan süss át. 1 éves kor alatt a méz nem ajánlott; allergiásoknál fokozatos bevezetés, cukorbetegeknél az összetevők és adagok egyéni beállítása javasolt.

 

Feliratkozás a hírlevélre: