Barion Pixel

A mézgyűjtés

 

 

A méz egy természetes édesítőszer, amelyet a méhek készítenek a virágok nektárjából. A méz egy nagyon tápláló élelmiszer, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Emellett a méznek antimikrobiális tulajdonságai is vannak, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a baktériumoktól és a vírusoktól. A mézgyűjtés feladat a világ legszorgosabb élőlényeinek a munkája a méheké.

A méz termelése az, amikor a méhek összegyűjtik a virágok nektárját és a szájszárazságukban gyűjtik össze. A nektár egy cukros folyadék, amelyet a virágok termelnek, hogy vonzzák a beporzó rovarokat, mint például a méheket. A méhek a nektárt magukkal viszik a kaptárba, majd átadják a házi méhnek. A méhek dolgozzák fel a nektárt, amely a méz alapanyaga, és kiszárítják annak nedvességtartalmát. Ezután a méh kirakja a kaptárban található sejtekbe a mézet.

A méhek által gyűjtött nektár összetétele változó lehet a virágfajtától és az időjárástól függően. Emiatt a mézek különböző ízűek és színűek lehetnek. A méz színe lehet világos sárgától sötétbarnáig terjedő, és az íze lehet édes, enyhén savanykás vagy keserű.

A mézgyűjtés ideje a méhészektől és a régiótól függően változhat. A méhek általában a tavaszi és nyári hónapokban gyűjtik a nektárt, amikor a virágok virágzanak. A méhész általában csak a mézfeleslegből gyűjti össze a mézet, amelyet a méhek nem használnak fel saját szükségleteikre.

A mézgyűjtés után a méz még nem kész a fogyasztásra. A méhész először eltávolítja a mézet a kaptárból, majd átszűri annak a szennyeződéseket. Ezután a méz általában megszárítják, hogy csökkentsék a nedvességtartalmát, majd tartályokba töltik és elhelyezik boltokban, piacokon vagy közvetlenül a fogyasztóknak.

Összességében a méz egy természetes élelmiszer, amelyet a méhek gyűjtenek a virágok nektárjából, majd feldolgoznak a kaptárban.

 

 

 

mézgyűjtés

Mi a méz kattints ide és megtudod!

 

 

 

 

A termelői méz előnyei

 

A termelői méznek számos előnye van, amelyek közül néhányat az alábbiakban foglalok össze:

  1. Frissesség: A termelői méz friss és természetes, mivel a méhek helyben gyűjtik és dolgozzák fel a virágnektárt. Ezáltal a termelői méz nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket vagy adalékanyagokat.
  2. Jobb íz és aroma: A termelői méznek általában intenzívebb az íze és az aroma, mivel a méhek gyűjtik a virágnektárt a helyi növényzetből, így a méz összetétele és íze változhat a szezontól és a területtől függően.
  3. Magas tápérték: A termelői méz magas tápértékkel rendelkezik, mivel tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A termelői méz emellett antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a baktériumoktól és a vírusoktól.
  4. Helyi gazdaság támogatása: A termelői méz vásárlása segíthet a helyi gazdaság támogatásában és az élelmiszeripari vállalkozók helyi munkahelyek teremtésében. A helyi méhészek által termelt méz gyakran kisebb mennyiségben és kézzel készül, ami segíti a fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari gyakorlatokat.
  5. Allergia csökkentő hatás: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a helyi méz fogyasztása segíthet csökkenteni az allergiás reakciókat. Azt állítják, hogy a mézben található kis mennyiségű pollen segít az immunrendszer szokásos reakcióinak csökkentésében, így enyhítheti az allergiás tüneteket.

Különleges fajta mézek: A termelői méz lehetőséget nyújt olyan különleges mézfajták kipróbálására, amelyeket általában nem lehet megvásárolni az áruházakban.

termelői méz

 

GYIK – Mézgyűjtés

Mikor érdemes pergetni, mikor “kész” a méz?
Akkor, ha a lépek legalább kétharmad része le van fedve, rázáspróbán nem csöppen, és a víztartalom alacsony (refraktométerrel ellenőrizve). Az időjárás és a hordás üteme befolyásolja az érést.

Miből látszik az érettség a kereten?
Összefüggő, fehér viaszfedés, sűrű, lassan folyó méz, rázásra nem fröccsen ki a sejtből. A nem fedett részeknél a csepppróba és a refraktométer ad biztos visszajelzést.

Milyen eszközökre van szükség a mézgyűjtéshez?
Füstölő, fedelező kés vagy villa, keretlezáró/távolságtartó, pergető, szűrő/rosta, élelmiszeripari vödrök csappal, mézcsap, fedelező tálca és tiszta kendők.

Hogyan kerüljem el a rablást pergetéskor?
Gyorsan, rendezett munkafolyamatban dolgozz, takard a lépeket, minimalizáld a csepegést, szűkítsd a röpnyílást, és lehetőleg kora reggel vagy este végezd. A mézet zárt edényben azonnal vidd zárt térbe.

Hogyan kezeljem és tároljam a frissen pergetett mézet?
Fedelezés után szűrd/ülepítsd, majd zárt, élelmiszeripari edényben vagy üvegben, száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárold. A kristályosodás természetes; visszafolyósításhoz legfeljebb 40 °C alatti langyos vízfürdőt használj.

 

 

Termelői mézért kattints ide

 

 

Még több méz