Barion Pixel

Mi is a méz?

A méz összetevőiről csak a szükséges részletességgel írok.
Nem tudományos értekezést, hanem mindenki számára érthető formában leglényegesebb tudnivalókat kívánom itt közzétenni. Azért néha előfordulnak a részletekbe menő magyarázatok is.

Egyszerű definíció!
A méhek szorgos munkával a virágok nektárját összegyűjtik saját gyomrukban többször megforgatva átalakítják és a lépek sejtjeibe raktározzák.

 

A méz összetevői!

A méznek természetes összetevői az emberi szervezet számára létfontosságúak. Lehetne hosszasan sorolni az alkotórészeket meg hogy mi mindenre van hatással. Ezt egy másik blogbejegyzésben meg is teszem. A szőlő és gyümölcscukor, valamint a vízen kívül 11 féle vitamin kb 30 féle ásványi anyagot és 20 féle aminosavat, valamint enzimeket tartalmaz.Ezek az összetevők a mézek fajtái és természeti környezet hatásai szerint változnak így mindegyik méz kisebb nagyobb mértékben más, mint a többi. A köztudatban lévő édesem finom sárga és folyékony tulajdonságokhoz képest sokkal változatosabb összetételben ízében hatásában egyarántAz összetevők különlegessége, hogy erősítik egymás hatásait, vagyis nem ugyanaz a hatás mintha ennénk egy kis vitamin tablettát aztán meg egy kis ásványianyag kapszulát aztán meg egyéb más étrendkiegészítőt. A természet tudja mit kell alkotnia és még alkotta az egyik legkiválóbb értékét mész formájában.

 

Fajta mézek!

A méhek honnan tudják, hogy csak akácvirágról gyűjtsenek nektárt? Kérdezik sokan. nem tudják. De a méhészek oda telepítik a kaptárjaikat, ahol nagyrészt az akác virágzik akkor a méhek akácmézet készítenek így van ez minden egyéb fajta mézzel is.Érdekes méh tulajdonság, hogy ha többféle növény virágzik akkor a méhek elsődlegesen a legnagyobb nektárt tartalmú virágokról gyűjtenek Aztán ha az elfogyott vagy csökken akkor mennek a többire ezt nevezik virág hűségnek.
A fajta méz tehát döntően annak az egy növény virágjának a nektárjából készül ami az adott területen az adott időszakban virágzik. Ennek következtében ugyanannak a virágnak gyógyhatását tudjuk kihasználni a méz fogyasztásával. Mintha mi gyűjtöttük volna virágot és abból mondjuk teát főzünk.
Különbség viszont van. Mert a méhek gyomrában megindult folyamatok eredményeként az adott virág gyógyhatását sokkal jobban hozzáférhetővé teszik az ember számára. Hozzáférhetővé válik annál mintha teát készítenénk belőle. Vagy esetleg alkoholos tinktúra formájában ki vonnánk a virág hasznos alkotórészeit.

mi is a méz

 

Milyen mézet fogyasszak?

Ezekből következően érdemes mindenkinek utánanézni különböző mézfajták különböző hatásainak. A gyógyteákat és akkor alkalmazzuk amikor a hatásait tekintve szükségességét gondoljuk. Tegyél ugyanígy a mézekkel is. Amelyekkel is különböző mézek fogyasztását mindenki igazítsa a saját szükségleteihez így lesz a leghatásosabb a betegségek megelőzésében karbantartásban és akár gyógyításban meglepő és csodálatos eredményeket tapasztalhat.
Mézekből nem kell egyszerre sokat fogyasztani, mint ahogy a gyógyteákat sem szabad literszámra inni. A méz nagy energiatartalmú és könnyen felszívódó táplálék étrendkiegészítő és orvosság egyben. Orvosság és nem gyógyszer. Nekem ugyanis a gyógyszer szó mesterségek jelentésére utal. Talán nem véletlen a „fűben fában orvosság” kifejezésen és mint orvosságból nem is kell sokat ennünk 2-4 teáskanálnyi mennyiség elég naponta. Nem tudunk belőle sokkal többet enni mert gyorsan megtelünk tőle.

Még több méz?

Feliratkozás a hírlevélre: