Barion Pixel

A repce virág nyilasa!

A repce április végétől május végéig jó legelőnek kínálkozik. A gazdaságok vonakodnak a repcét poroztatni mert önbeporzós, részben pedig vegyszeres védelme kiszámíthatatlan. különösen a korai virágzású repce a jelentős, mert kitölti az akácnyilás előtti hordástalan heteket.

 

Repce Mézelése!

Az egyik legjobb mézelőnk mégsem használjuk ki eléggé, mert nem vándorlunk minden nagyobb táblára tervszerűen. Virágzása időjárástól függően 3-4 hétig is elhúzódhat. Egy-egy nővényen a virágok egymás után nyílnak. egy virág 2-3 napig virít. 1 nap alatt 1,2-2,2 mg 30-35% cukor tartalmú nektár terem, de leszívás után 40.0 percre ismét megtermeli. 1 hektár 50-90lg mézet jelent. Már mértek napi 5kg-os gyarapodást is. 3 családot bír el 1 hektár. 14 fok melegben már tömegesen járjál.
Melegebb idő kedvez ugyan a nektárkiválasztásnak, de rövidíti, néha még felezi is a virítás idejét. Hűvösebb időben kisebb ugyan a hordás, de a fiasítás szépen fejlődik a beáramlik virágpor nektár hatására.
Kedvező időben a méhek reggeltől estig járják a repcét. Egyenként 15-20 fordulót is megtesznek. Ez a munkatempó megközelíti az akácét. A gyűjtő munkát megkönnyíti, hogy a repce nektárja jól hordható, könnyen hozzáférhető és újra termelődik hamar. Repcén nincs külön virágpor gyűjtő méh, mint a lucernán. Mindkettőt gyűjti mind legfeljebb szőre kopott idős méhek szerényebb porcsomóval térnek vissza útjukról.

 

Méhek viselkedés!

Egész hordási idő alatt viszonylag vadabbak a méhek, mint más méhlegelőn. Különösen felhőátvonulásokat nem szívlelik. Kezelésük ilyenkor nehézkes és gátolja a gyűjtést. Repce megbolondítja a méheket! Szokták mondani a tapasztalt méhészek. Valóban. Minden más legelőt elhagynak a sárga virágtengerért. Még 4 kilométerről is meglelik az ígéretes legelőt.

 

Repceméz!

A repceméz gyorsan kristályosodik. Értéke ezzel nem csökken, csal a nagyüzemi értékesítésre a feldolgozásra. Kristályosodása miatt muszáj kipörgetni akácvirágzás előtt, hogy az akáccal ne keveredjen. A repce méz minden mézet megikrásít.

 

Virágpora!

A hosszú virágzású repce nem csak a fiasítást fejleszti, hanem szükségtelenül sok virágport is ad. Számos méhész ki is használja ezt az időszakot virágpor gyűjtésre. Azzal, hogy a méhektől megvonjuk a virágport, még nagyobb lesz a hordás kedv. érzik, hogy kint van bent nincs.

Az én repcemézem

Még több repce

Repce

 

Feliratkozás a hírlevélre: