Barion Pixel

Levendulás akácméz – így készül a nyugalom íze

 

 

A levendulás akácméz nem egy szokványos méz. Ez nem bolti polcról leemelt, tömeggyártott termék, hanem egy olyan ízkombináció, amit szó szerint a természet komponált – és amit mi, méhészek, csak alázattal és precizitással segítünk palackba zárni.

Ebben a bejegyzésben elmesélem, hogyan készül ez a különleges méz, milyen növények adják az alapját, mitől ennyire ritka – és miért szeretik annyira azok, akik már kóstolták.


Akác és levendula – két virág, két világ

 

Az akácméz Magyarországon az egyik legismertebb fajtaméz, joggal. Lágy, édeskés íze, szinte víztiszta színe és sokáig folyós állaga miatt sokan mindennapi mézként használják.

A levendula ezzel szemben karakteres, illóolajokban gazdag növény, aminek virágzása rövid, de intenzív időszak – és csak ott ad nektárt a méheknek, ahol nagyobb területen terem. A kettő együtt? Ritkaság.

Csak akkor születik levendulás akácméz, ha:

  • az akác és a levendula virágzása részben egybeesik

  • a méhek számára mindkét növény elérhető

  • és az időjárás is engedi a megfelelő hordást

Ezért nem tudjuk minden évben garantálni, hogy lesz – és ha van is, csak kis mennyiségben.


Hogyan készült ez a levendulás akácméz nálam?

 

Ez a méz tényleg teljesen saját kézből származik – minden kanálja tőlem indul. Az alapja a saját méheim által gyűjtött akácméz, amit az erdőszéli kaptáraimból pergettem le, amikor az akác idén virágba borult. Szűrés és pihentetés után ezt az akácmézet ízesítettem a saját termesztésű levendulámmal.

Nem levendula kivonattal vagy aromával dolgozom – hanem igazi, illatos, kézzel szedett levendulavirágokat teszek a mézbe. Egy ideig együtt pihennek, és ezalatt a méz szépen átveszi a levendula illatát és hatását, de a karaktere akácmarad. Nem nyomja el, csak kiegészíti.

Ez a módszer nem ipari eljárás, hanem lassú, türelmes ízesítés, ami időt kér. De épp ettől lesz olyan, amilyen:
bársonyos, nyugtató, illatos, de nem tolakodó.

Ezért írom mindig: ez nem ízesített méz. Ez egy valódi termelői méz, aminek története van.

akácmézes levendula

akácmézes levendula


Milyen az íze?

 

Aki szereti az akác lágy édességét, de vágyik valami különlegesre, annak ez a méz telitalálat. A levendula nem tolakodó benne, inkább bársonyos háttérillatként jelenik meg, ami kortyról kortyra felerősödik.

Meleg tejben, citromos vízben, pirítósra vagy csak úgy magában – bármikor bevethető, amikor egy kicsit nyugodtabb napra vágyunk.


Mire jó?

 

  • Nyugtató hatású – a levendula miatt este különösen ajánlott

  • Immunerősítő – az akác és a virágpor miatt

  • Természetes – semmi aroma, semmi mesterséges összetevő

  • Ritka – nem készül minden évben, és ha van is, gyorsan elfogy

 


Levendulás akácméz elérhető most – de csak amíg tart

 

A levendulás akácméz most rendelhető 08.08- a készlet erejéig, három kiszerelésben. Frissen szűrve, közvetlenül a méhésztől.

Nincs készlethegy, nincs utánpótlás pár héten belül. Ami van, az most van.

👉 Kattints ide és nézd meg a levendulás akácmézet

Ha kérdésed van a mézzel, használattal vagy szállítással kapcsolatban, kommentelj vagy írj – örömmel válaszolok.

GYIK – Levendulás akácméz

Mi az a levendulás akácméz?
A saját méheim által gyűjtött akácméz és kézzel szedett levendulavirág találkozásából születik. Az akácméz selymes édességét a levendula finom illata és aromája egészíti ki.

Hogyan készül a levendulás akácméz?
A frissen pergetett akácmézbe levendulavirágokat teszek, majd hagyom, hogy az ízek és illatok lassan összeérjenek. Így a méz átveszi a levendula hatását, de megőrzi az akác karakterét is.

Milyen az íze és mire használható?
Lágy, édes, virágos ízvilág jellemzi. Különlegessé teszi süteményekben, teában, joghurtban, vagy akár önmagában fogyasztva is.

Miben különbözik a sima akácméztől?
A levendula enyhén fűszeres, nyugtató ízjegyei teszik egyedivé. Nem pusztán méz, hanem egy ízesített különlegesség, amely a levendulát természetes formában hordozza.

Milyen mennyiségben elérhető a levendulás akácméz?
Mivel az akác virágzása és a levendula szedése egyszerre ritkán adódik, csak kis mennyiségben készül belőle. Ezért igazi kuriózum.