Selyemfűméz

1 700Ft2 900Ft

A selyemfűméz pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát. Ezért allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó hatású, Szakértők szerint gyulladás-csökkentés tekintetében a selyemfű méz a második leghatásosabb mézfajta. Illata erős és jellegzetes, íze enyhén vaníliás, színe víztiszta, vagy enyhén sárgás árnyalatú. Nehezen kristályosodó méz, jó tárolás esetében csak két év múlva kristályosodik ki.

Leírás

A selyemfűméz növénye!

A selyemkoró.

A selyemfűméz növényének több féle neve ismert.Másnéven selyemkoró, gyapotkoró, gyapotkrepin. Nevét termése selymes szálairól kapta. Nép néhol vaddohánynak mondja széles hosszú leveleiről.
Nálunk a szíriai selyemkoró terjedt el. Érvényes tudományos neve Asclepias syriaca. Elnevezése megtévesztő mert a selyemkoró hazája nem Szíria hanem Amerika. Más fajáti is kitűnő mézelők hazájában, pl. az A mexicana, A speciosa.
A selyemfű 50 cm-től az embermagasságot is elérheti. Erősen illatos virága gömb alakú ernyőbe csoportosulnak. Selyemszálas magjai 8-12 cm hosszúhatalmas mandulához hasonló tokban vannak. Az eltőrt növényből fehér ragacsos tejnedv buggyan ki.
A selyemkoró gyenge talajban is virágzik, azonban a jobb földért nagyon hálás. Gyökerével 5-6 méterre is elterjed közben hajtásokat hoz. Homokot megköti, Dugvánnyal szaporítják. Magról lassan fejlődik. Magterméshez idegen megporzásra szorul.
Nem ajánlatos oda telepíteni ahol később másra akarják használni a földet mert nehéz kiirtani. Ha azonban csak gyökérről terjed, és magról nem szaporodik évek múlva kimerül.

selyemkoró

Nektármirigy! A selyemfűnek két féle nektármirigye van: 1 a szirmok zacskószerű nyúlványban és 2. elrejtve a magház falában.
Nektár! Közepesen 1/3 súlyrésze cukor. Ez szinte mind nádcukor. Cukorrésze kb. az akácénak a kétszerese. Éjjel sok nektár képződik, de hígabb, napközben kevésnektár képződik, de sok benne a cukor.

A selyemfűméz!

Nagyon világos, sokszor gyengén sárga, zamatos. Későn kristályosodik.
Méhészeti jelentősége! Kiváló mézelő, júniusban augusztusban virágzik tehát éppen az akác utáni hordástalan időszakban. Az alföldünk szárazságát gyenge homokot is bírja, tehát kopár másra alkalmatlan helyeken is kitűnő méhlegelőt lehet vele teremteni.

Ipari célok!

A selyemfűvet a lehet használni ipari célokra is. A nehézségek úgy látszik máig sincsenek mind legyőzve. A selyemkoró tehát nehezen érvényesül versenytársaival szemben. A selyemszálaiból készült szövet szép, de nem tartós. A szár rostjaival jobb eredményeket értek el. A rostot könnyű gyapotosítani. Szakadása a kender és a lenrosté között van. A rost nyerését drágítja, hogy a tejnedvet el kell távolitani.

Még több Selyemfűméz

További információk

Tömeg 0,9 kg
Kiszerelés mérete

500g, 900g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Selyemfűméz” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.