Barion Pixel

Propolisz

 

 

 

Nagyon egyértelmű, hogy a méhészeknél lehet kapni propoliszt, de vajon hogyan állítják elő ezt a méhek?

A propoliszt a méhek a növényekből és rügyekből származó gyantákból készítik. Az alábbi lépéseken keresztül zajlik a propoliskészítés:

Gyűjtés: A méhek kirepülnek a kaptárból, és növényekről, például rügyekről, fákról vagy más növényi forrásokról gyűjtik össze a gyantát.
Rágás és manipulálás: A méhek a szájukban rágják és manipulálják a gyantát, hogy megfelelő állagú és konzisztenciájú legyen. Ennek során saját enzimeiket és viaszukat is hozzáadják.
Szállítás: A méhek visszaszállítják a gyűjtött és átalakított gyantát a kaptárba, ahol további feldolgozásra kerül.
Kaptárbeli feldolgozás: A méhek tovább keverik a gyantát saját szekrécióikkal, viasszal és más anyagokkal, így alakul ki a propolisz, egy ragadós, gyantaszerű anyag.

 

 

propolisz

propolisz

 

A méhek számára a propolisz nagyon fontos, mivel a kaptár belső hőmérséklete állandóan körülbelül 35°C, és a páratartalom magas. Ez ideális körülményeket teremt különféle kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák számára. A méhek a propoliszt a kaptár építőanyagaként, szigetelőanyagként, védelmi célokra és ragasztóként használják. A repedéseket és réseket propolisszal tömik be, hogy a kaptár teljesen zárt legyen. A 6 mm-nél nagyobb részeket viasszal töltik ki. A méhek propolisszal javítják a lép hibáit, bekenik vele a kaptár belső felületét, megelőzve a penészedést. Minden új lépet és felületet propolisszal borítanak, így sterilizálva azokat. A kaptárba tévedő kis rovarokat propolisszal bevonják, ezzel megakadályozva bomlásukat. A propolisz része a kaptár közösségi immunrendszerének.

 

A propolisz könnyebben elvétele érdekében a méhészek speciális propoliszrácsokat használnak. Ezeket a rácsokat a méhek úgy érzékelik, mintha rések lennének a kaptárban, ezért azokat be kell tömniük. Ez lehetővé teszi a méhek számára, hogy a propoliszt ezeken a rácsokon helyezzék el, és a méhész könnyen hozzáférhet a gyűjtéshez, anélkül hogy zavaró lenne a méhek számára. Fontos megjegyezni, hogy a méhészek gondoskodnak arról, hogy a propoliszgyűjtés ne károsítsa a méheket és a kaptár egészségét. Mindig a méhek szükségleteit helyezik előtérbe, és csak mértékkel veszik el a propoliszt.

 

propoliszcsepp

propoliszcsepp

 

 

Propoliszcsepp termelőtől kapható Budapest 17. kerületében, vagy országosan házhozszállítva! Kattintson ide! 

 

 

A propoliszcsepp

 

 

A propoliszcsepp alapvetően alkoholos kivonat, amely a méhek által előállított propoliszból készül. A tiszta propolisz kivonásához patikai alkoholt használnak, amely hatékonyan oldja ki a viaszos-propoliszos ragacsos anyagot, és lehetővé teszi az egyszerűbb és hatékonyabb adagolást.

Ahogyan a méheknél, az emberi szervezetben is a propolisznak számos előnyös hatása lehet, mivel rendelkezik különféle biológiailag aktív anyagokkal. Néhány főbb jótékony hatás:

Immunrendszer támogatása: A propolisz immunstimuláló hatással rendelkezik, segítve az immunrendszer működését és erősítve a szervezet védekezőképességét.
Antibakteriális és antimikrobiális hatás: A propoliszban található vegyületeknek köszönhetően antibakteriális és antimikrobiális hatású, ami segíthet a különféle baktériumok és mikroorganizmusok elleni harcban.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A propolisz gyulladáscsökkentő hatással lehet, ami hasznos lehet például ízületi gyulladás vagy más gyulladásos betegségek esetén.
Sebgyógyítás: A propolisznak sebgyógyító tulajdonságai vannak. Külsőleg alkalmazva segíthet a sebek, vágások és égési sérülések gyógyulásában.
Vírusellenes hatás: A propolisznak vírusellenes tulajdonságai lehetnek, ami hasznos lehet a vírusok, például az influenza vagy más légúti fertőzések elleni védelemben.
Szív- és érrendszeri egészség: Néhány kutatás szerint a propolisz antioxidáns hat.