Barion Pixel

Virágpor

 

 

A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor egy koncentrált táplálék természetes anyag. A virágpor színe aszerint, hogy milyen növénytől származik, az arany sárgától a feketéig változik. Íze édes, illatos, jellegzetes „fűszagú”. A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék.

Szinte valamennyi a szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a nélkülözhetetlen aminosavakat is. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. Számítások és összehasonlítások alapján ma már bizonyított, hogy két csapott kiskanál virágporral a felnőtt emberi szervezet napi aminosav szükséglete fedezhető.

Jelentős mértékben tartalmazza főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is és folsavat. Közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz (vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium).

 

Virágpor 17 kerület

Virágpor 17 kerület

 

 

 

Miért virágpor?

 

 

A virágpor nem gyógyszer, de aki fogyasztja, egy csodálatos gyógyulás lehetőségét ismerheti meg. Az orvosokat a világon mindenütt egyre jobban aggasztják a gyógyszerek negatív mellékhatásaik, ezért mind nagyobb mértékben térnek vissza a természethez és a tudományos eszközök igénybevételével újra értékelik a régi gyógyszereket. Ma egyre gyakrabban ajánlják a virágport, mert természetes alkotóelemeit az emberi szervezet közvetlenül hasznosítja.

A virágpor közel fele emészthető fehérje teljes növényi étrenden élők számára szinte kötelező, hiszem pótolja a vegetáriánusoknál sokszor tapasztalható helytelen étkezésből a kimaradó fehérjéket.

 

 

 

Virágpor gyógyhatásai

 

 

A virágport fehérje táplálkozási zavaroknál, májbántalmaknál, emésztési zavaroknál, mint étvágygerjesztő és serkentő, valamint vérszegénységnél ajánlják. Idült fehérje leromlásoknál, mint májgyulladás, lelki és testi kimerültség eseteiről lábadozó betegeknél. A virágpor nem csodaszer – akár annak is nevezhetnénk – ,de kedvezően hat az emésztőszervekre, a bélműködésre, hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai depressziók, dülmirigy-bántalmak, cukorbaj leküzdéséhez és elveszett férfiasság visszaszerzéséhez. Hatékony gyengeség, alultápláltság, immungyengeség esetén, szabályozza az emésztést, hatásos étvágytalanság hasmenés székrekedés esetén is, segít májpanaszok esetén, serkenti az anyagcsere folyamatokat és a belső elválasztású mirigyek működését.

Elősegíti a vérképzést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot és segít a méregtelenítésben. A virágpor 3-14 % zsírt is tartalmaz, melynek mintegy 20% -a telítetlen, és egyes vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést. A virágpor és a méz együttes fogyasztásával, ahogy a méh is táplálkozik az zsírok a mézben lévő szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el.

A virágport gyomor és bélbántalmakra különösen vastagbélgyulladásnál, hasmenésnél és székrekedésnél igen jótékony hatású. Súlyos idült székrekedést, aranyeret, melyeknél sok esetben a szokványos gyógyszerek hatástalannak bizonyultak, virágporral gyógyították meg.

A légzőszervek bántalmainál (hörghurut, légcsőhurut, asztma) is pozitív hatást vált ki. Franciaországban az influenzajárvány idején védő gyógyszerként, megelőzésre használják. Hasonlóképpen sikeresen használható idegesség, magas vérnyomás, vérszegénység, köszvény gyógykezelésére is és az agyvérzés megelőzésére.

 

 

Vásároljon termelőtől virágport ide kattintva!

 

 

Terhesség alatt

Ajánlott a méhvirágpornak való fogyasztás már a terhesség tervezésekor, mivel gazdag tápanyagokkal segíti a szervezet erősítését. A terhesség alatt is biztonságos és ajánlott fogyasztani, sőt, a benne található vitaminok és nyomelemek kifejezetten támogatják a magzat fejlődését.

 

Allergia szezonban

Az allergia szezonban ajánlott az adagolás megduplázása, és ekkor hatékonyabb lehet, ha együtt alkalmazzuk a méhpropolisszal és C-vitaminnal, hogy enyhítsük az allergiás tüneteket.

 

Gyermekek esetében

A méhvirágpornak való alkalmazása nem célszerű hároméves kor alatt. 3-5 éves kor között napi 5 gramm, míg 5-12 éves kor között napi 10 gramm fogyasztása ajánlott.

 

 

 

Hogyan fogyasszuk ?

 

Mézzel 1:1 és 1:2 arányban kevert virágport meglehetősen jó eredménnyel használták az ideg és az endokrin mirigy rendszer szabálytalan működése és magas vérnyomás esetében. A napi adag 10-20 gramm, 2 -3×1 kiskanál, lehetőleg étkezés előtt.

A virágpor az emberi szervezetet a természet nyújtotta legjobb anyagokhoz juttatja. Gondoljunk csak egy dologra! A virágporral etetett méhálcák hat nap alatt testsúlyuk 1500- szorosára növekszenek.

A virágport száraz helyen, jól záródó edényben, zacskóban kell tárolni. A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül vagy mézzel keverve is fogyaszthatjuk, de inkább az utóbbi javasolt. Mindenki próbálja ki saját maga milyen módon ízlik a leginkább aztán úgy fogyassza.

 

A méh virágpor (pollen) a növények hímivarú virágzatainak porzóinak finom, sárgás vagy zöldes színű portermése. A méhek gyűjtik össze és használják fel táplálékként a méhcsaládok számára. A virágpor rendkívül tápláló anyag, gazdag fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

 

A méhvirágpor gyűjtése során a méhek speciális szőrös lábfejeikkel a virágok porzószerkezetébe merülnek, majd a pollent speciális tartályokba tapasztják a hátsó lábukon található virágporkefék segítségével. Amikor a méhcsalád a kaptárba tér vissza, a méhész eltávolítja a gyűjtött virágport, és különféle módon feldolgozza vagy tárolja.

 

A méhvirágpornak számos egészségügyi előnye van. Gazdag tápanyagforrás, amely hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, az energiaszint növeléséhez és a szervezet általános egészségének javításához. Ezenkívül a méhvirágpor allergiaellenes hatásokkal is rendelkezik, mivel a méhek által összegyűjtött virágpor apró mennyiségben fogyasztva csökkentheti az allergiás reakciókat és enyhítheti az allergiás tüneteket.

 

A méhvirágport különféle formákban lehet fogyasztani. A leggyakoribb a por formája, amelyet ételbe vagy italba keverhetünk, vagy akár kapszulaként is bevehetünk. Ezenkívül népszerű a méhvirágpor mézbe keverve, így a méz is gazdagabb tápanyagokban és jótékony hatásokban.

 

Fontos megjegyezni, hogy a méhvirágpor fogyasztása előtt érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, különösen akkor, ha valaki allergiás a virágporra vagy más méhészeti termékekre. Egyes emberek allergiás reakciót tapasztalhatnak a méhvirágporra, ezért fontos a megfelelő figyelem és óvatosság.

 

Virágporról bővebben