Mézes sütemények

 

A következő mézes sütemények receptjeinkkel szeretnénk megmutatni, hogy gyorsan, egyszerűen is lehet fantasztikus mézes süteményeket elkészítni. Karácsony közeledtével egyre népszerűbbé válnak a háztartásokban a mézes sütemények, így egy kis ízelítőnek hoztunk Önöknek egy pár receptet.

 

 

 

Mézes sütemények: pogácsa

Hozzávalók:
¼ kg méz,
½ kg liszt,
10 dkg vaj,
10 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 darab egész tojás,
2 darab tojássárgája,
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
A meleg vízben feloldjuk a vajat hozzáadjuk a többi anyagokat és simára gyúrjuk. Ízesítésnek citromhéj, fahéj esetleg szegfűszeg adható. Fél cm-re nyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét a tejfölös tojássárgájával megkenjük, és egy fél, laposra vágott mandulával díszítjük.

 

 

 

Mézeskalács

Hozzávalók:
50 dkg vegyes virágméz,
2 egész tojás,
2 tojássárgája,
6 dekagramm cukor,
50 dekagramm liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
reszelt citrom.

Elkészítése:
A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal, a fűszerekkel habzásig kavarjuk. A lisztet apránként belekeverjük. A liszt fele lehet rozsliszt vagy kenyérliszt. Jól kidolgozzuk.
Zsírozott és lisztezett tepsibe öntjük, a tetejét meghintjük a vékonyra vágott mandulával, és egyenletes, de nem nagy tűznél 30 percig sütjük. Ha kihűlt szeletekre vágjuk.

 

 

 

 

Mézeskenyér

Hozzávalók:
1 pohár selyemfűméz,
1 pohár cukor,
egy szűken mért pohár tej,
1 egész tojás,
8 dkg zsír vagy 8 dekagramm margarin,
fahéj,
szegfűszeg,
citromhéj,
1 csapott kanál szódabikarbóna,
5 dkg dekagramm margarin vagy 5 dekagramm dió,
liszt, amennyit felvesz
a tepsi kikenéséhez: zsír.

Elkészítése:
A cukrot a zsírral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a mézet, amivel együtt jól elkeverjük. A tejjel felhígítjuk, és a lisztet adagonként adjuk hozzá a szódabikarbónával, amíg galuska tészta lágyságú masszát kapunk. Jól kidolgozzuk, fakanállal felverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét vagdalt mandulával vagy dióval meghintjük és egyenletes tűznél 40 percig sütjük.

 

 

 

Apró mézes sütemények

Hozzávalók:
1 kg liszt,
25 dkg margarin,
30 dkg porcukor,
4 darab tojássárgája,
16 evőkanál méz,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 pohár tejföl,
tört szegfűszeg,
fahéj.

Elkészítése:
Összekeverünk 1 kg lisztet egy csomag margarinnal, 30 dekagramm porcukorral, 4 tojássárgájával, 16 evőkanál langyos mézzel, tört szegfűszeggel, fahéjjal, két kávéskanál szódabikarbónával, valamint egy pohár tejföllel. Elnyújtjuk fél centi vastagra és különböző figurákra kiszaggatjuk. Lisztezett tepsiben sütjük, ezek tetejére is tehetünk fél dióbelet. Sokáig eláll, csak nejlon tasakban kell tárolni.

 

 

 

Mézes muffin

Hozzávalók:
3 kiskanál sütőpor,
30 dekagramm kukoricaliszt,
2 tojás,
20 dkg akácméz,
1 citrom,
3 dl tej,
20 dkg vaj,
a kikenéshez: olaj.

Elkészítése:
A sütőport a lisztben elkeverjük. A tojásokat a mézzel, citromlével, a tejjel és a puha vajjal felverjük, a lisztes keveréket beleforgatjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinsütőformát olajjal kikenjük. A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük, és a sütőben 20- 25 percig sütjük. A muffinokat a sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

 

mézes sütemények

 

 

Mézes zabpehelymuffin karamellel

Hozzávalók:
15 dkg vaj,
15 dkg liszt,
10 dkg zabpehely,
2 kiskanál sütőpor,
őrölt fahéj,
5 dkg mazsola,
2 tojás,
15 dkg méz,
1 csomag vaníliás cukor,
2,5 dl tej,
karamellhez: 20 dkg cukor, 1 dl tejszín.

Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinformákat vékonyan kivajazzuk, és hűtőbe tesszük. A lisztet a zabpehellyel, a sütőporral, a fahéjjal és a mazsolával elkeverjük. A tojásokat a mézzel habosra keverjük, a vaníliás cukrot, a vajat és a tejet hozzáadjuk, majd a lisztes keveréket apránként adagolva simára keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük, majd 20 percig sütjük. Közben a cukrot kevés vízzel állandóan kevergetve addig forraljuk, amíg aranysárgára nem karamellizálódik, ekkor a tejszínnel felöntjük, és a forralással jól besűrítjük. A megsült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, végül karamell öntettel meglocsoljuk.

 

Még több mézes recept

Külföldi mézes recept

 

Feliratkozás a hírlevélre: