Barion Pixel

Mézes sütemények

 

A következő mézes sütemények receptjeinkkel szeretnénk megmutatni, hogy gyorsan, egyszerűen is lehet fantasztikus mézes süteményeket elkészítni. Karácsony közeledtével egyre népszerűbbé válnak a háztartásokban a mézes sütemények, így egy kis ízelítőnek hoztunk Önöknek egy pár receptet.

 

 

 

Mézes sütemények: pogácsa

Hozzávalók:
¼ kg méz,
½ kg liszt,
10 dkg vaj,
10 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 darab egész tojás,
2 darab tojássárgája,
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
A meleg vízben feloldjuk a vajat hozzáadjuk a többi anyagokat és simára gyúrjuk. Ízesítésnek citromhéj, fahéj esetleg szegfűszeg adható. Fél cm-re nyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét a tejfölös tojássárgájával megkenjük, és egy fél, laposra vágott mandulával díszítjük.

 

 

 

Mézeskalács

Hozzávalók:
50 dkg vegyes virágméz,
2 egész tojás,
2 tojássárgája,
6 dekagramm cukor,
50 dekagramm liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
reszelt citrom.

Elkészítése:
A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal, a fűszerekkel habzásig kavarjuk. A lisztet apránként belekeverjük. A liszt fele lehet rozsliszt vagy kenyérliszt. Jól kidolgozzuk.
Zsírozott és lisztezett tepsibe öntjük, a tetejét meghintjük a vékonyra vágott mandulával, és egyenletes, de nem nagy tűznél 30 percig sütjük. Ha kihűlt szeletekre vágjuk.

 

 

 

 

Mézeskenyér

Hozzávalók:
1 pohár selyemfűméz,
1 pohár cukor,
egy szűken mért pohár tej,
1 egész tojás,
8 dkg zsír vagy 8 dekagramm margarin,
fahéj,
szegfűszeg,
citromhéj,
1 csapott kanál szódabikarbóna,
5 dkg dekagramm margarin vagy 5 dekagramm dió,
liszt, amennyit felvesz
a tepsi kikenéséhez: zsír.

Elkészítése:
A cukrot a zsírral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a mézet, amivel együtt jól elkeverjük. A tejjel felhígítjuk, és a lisztet adagonként adjuk hozzá a szódabikarbónával, amíg galuska tészta lágyságú masszát kapunk. Jól kidolgozzuk, fakanállal felverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét vagdalt mandulával vagy dióval meghintjük és egyenletes tűznél 40 percig sütjük.

 

 

 

Apró mézes sütemények

Hozzávalók:
1 kg liszt,
25 dkg margarin,
30 dkg porcukor,
4 darab tojássárgája,
16 evőkanál méz,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 pohár tejföl,
tört szegfűszeg,
fahéj.

Elkészítése:
Összekeverünk 1 kg lisztet egy csomag margarinnal, 30 dekagramm porcukorral, 4 tojássárgájával, 16 evőkanál langyos mézzel, tört szegfűszeggel, fahéjjal, két kávéskanál szódabikarbónával, valamint egy pohár tejföllel. Elnyújtjuk fél centi vastagra és különböző figurákra kiszaggatjuk. Lisztezett tepsiben sütjük, ezek tetejére is tehetünk fél dióbelet. Sokáig eláll, csak nejlon tasakban kell tárolni.

 

 

 

Mézes muffin

Hozzávalók:
3 kiskanál sütőpor,
30 dekagramm kukoricaliszt,
2 tojás,
20 dkg akácméz,
1 citrom,
3 dl tej,
20 dkg vaj,
a kikenéshez: olaj.

Elkészítése:
A sütőport a lisztben elkeverjük. A tojásokat a mézzel, citromlével, a tejjel és a puha vajjal felverjük, a lisztes keveréket beleforgatjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinsütőformát olajjal kikenjük. A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük, és a sütőben 20- 25 percig sütjük. A muffinokat a sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

 

mézes sütemények

 

 

Mézes zabpehelymuffin karamellel

Hozzávalók:
15 dkg vaj,
15 dkg liszt,
10 dkg zabpehely,
2 kiskanál sütőpor,
őrölt fahéj,
5 dkg mazsola,
2 tojás,
15 dkg méz,
1 csomag vaníliás cukor,
2,5 dl tej,
karamellhez: 20 dkg cukor, 1 dl tejszín.

Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinformákat vékonyan kivajazzuk, és hűtőbe tesszük. A lisztet a zabpehellyel, a sütőporral, a fahéjjal és a mazsolával elkeverjük. A tojásokat a mézzel habosra keverjük, a vaníliás cukrot, a vajat és a tejet hozzáadjuk, majd a lisztes keveréket apránként adagolva simára keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük, majd 20 percig sütjük. Közben a cukrot kevés vízzel állandóan kevergetve addig forraljuk, amíg aranysárgára nem karamellizálódik, ekkor a tejszínnel felöntjük, és a forralással jól besűrítjük. A megsült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, végül karamell öntettel meglocsoljuk.

 

 

Mézes falatok gyerekeknek

Hozzávalók:
1 dl méz
15 dkg liszt
12 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
késhegynyi szalalkáli
8 dkg vaj
1 tojásfehérje
8 dkg dió
reszelt citromhéj
vegyes gyümölcsdzsem

Elkészítése:
A mézet keverő edénybe helyezzük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a lágy vajat, a szalalkálit és a tejfölt. Megszórjuk a reszelt citromhéjjal, majd fakanállal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd gyúródeszkára borítjuk, és puha tésztát gyúrunk belőle. Fél centi vastagra nyújtjuk és különböző formákra szaggatjuk. Kikent tepsibe helyezzük és bekenjük tojásfehérjével, majd negyedbe vágott dióval díszítjük. A tepsiben egy órát hagyjuk állni. A sütőt 240 fokra hevítjük és belerakjuk a tepsibe. Amikor a tészta felemelkedett 180 fokra visszavesszük a hőt és rózsaszínűre sütjük. Kihűlve kettesével megkenjük a gyümölcsdzsemmel és összeragasztjuk. Ez a sütemény hosszú ideig tárolható.

 

 

Mézes fügés csokoládékrém

Hozzávalók:
8 dkg méz
15 dkg vaj
1 tojás
13 dkg porcukor
5dkg csokoládé
5 dekagramm fürge
0,5 dl rum

Elkészítése:
A tojást, a rumot és a cukrot alpakka keverőtálba habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és gőz felett állandóan kevergetve, összemelegítjük. A puha vajat külön edényben összekeverjük a mézzel, majd a felfőzött és kihűtött masszához adjuk. Csomómentesre keverjük, és hozzátesszük az előzőleg ledarált fügét. Tortákba tölteléknek, lehűtve krémnek, bevonó masszának, illetve a torták díszítéséhez is használható, de tejjel felengedve finom italt készíthetünk belőle. Hűtőben tárolva egy két napig fogyasztható.

 

Mézes fügés csokoládékrém

 

Mézes burgonyafelfújt

Hozzávalók:
40 dkg burgonya
1 dl narancslé
2 tojás

2 evőkanál méz
8 dkg vaj

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és a vajat, majd simára keverjük. Beletesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és evőkanállal kis halmokat szaggatunk a kikent tepsibe. A sütőt 240 fokra hevítjük és belehelyezzük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett 180 fokra visszavesszük a hőt és rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálalhatjuk.

 

Mézes darázsfészek

Hozzávalók:
15 dkg méz
15 dkg mandula
10 dkg dió
3 tojásfehérje
3 dkg mazsola

Elkészítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben lassan hozzákeverjük a gőz fölött megolvasztott mézet. Beleszórjuk a darált diót és a darált mandulát, majd összekeverjük. Habzsákba töltjük és spirál alakú fészkeket formálunk belőle a kikent tepsibe, majd tetejét megszórjuk mazsolával. A sütőt 220 fokra hevítjük és beletesszük a tepsit, amikor a tészta felemelkedett a hőt visszavesszük 160 fokra és készre szárítjuk.

 

 

 

Szilveszteri Mézes Szelet

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 300g méz
  • 150g vaj vagy margarin
  • 150g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 500g liszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 200g mascarpone
  • 100g porcukor
  • 200ml habtejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy lábasban melegítsd fel a mézet, majd add hozzá a vajat és keverd, amíg felolvad.
  3. Vegyél ki egy kis mennyiséget a mézes keverékből a tészta megkenéséhez, majd a maradékot tedd egy nagy tálba.
  4. Adj hozzá porcukrot, tojást, szódabikarbónát, fűszereket, kakaóport és lisztet a mézes keverékhez, majd gyúrd össze, hogy tésztát kapj.
  5. Osztasd ketté a tésztát, majd nyújtsd ki egyforma nagyságúra.
  6. Tedd az egyik tésztalapot a tepsibe, majd kend rá a kis mennyiségű félretett mézes keveréket.
  7. Süsd körülbelül 10-12 percig, vagy amíg enyhén aranybarna nem lesz.
  8. Közben keverd össze a mascarpone-t a porcukorral és a vanília kivonattal egy tálban.
  9. Verj fel habbá a tejszínt, majd óvatosan forgasd bele a mascarpone keverékbe.
  10. Amikor a tészta kész, hagyd kihűlni, majd kend rá a krémet.
  11. Helyezd a másik tésztalapot a krém tetejére.
  12. Hagyd a süteményt pár órára hűtőben pihenni, hogy a krém megdermedjen.
  13. Szeleteld fel és tálald a családdal és barátokkal az óév búcsúztatásakor!

Ez a mézes szelet egy igazi csemege, ami garantáltan feldobja majd a szilveszteri ünneplést! Jó sütést és boldog új évet kívánok!

 

Mézes-diós szelet

 

Hozzávalók:

  • 250g liszt
  • 100g darált dió
  • 100g porcukor
  • 150g vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és készíts egy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, darált diót, porcukrot, fahéjat és sót.
  3. Dolgozd össze a vajat a mézzel, majd add hozzá a lisztes keveréket, és gyúrd össze egy tésztává.
  4. Osztasd ketté a tésztát, majd az egyik felét nyújtsd ki és helyezd a tepsibe.
  5. Kenj egy vékony réteg lekvárt a tészta tetejére.
  6. A maradék tésztát nyújtsd ki, és helyezd a lekvár tetejére.
  7. Kenj a tészta tetejére tojás sárgáját.
  8. Süsd körülbelül 25-30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
  9. Hagyd kihűlni, majd vágd kockákra.

Remélem, élvezni fogod ezeket a mézes süteményeket! Ha még további receptekre vagy kíváncsi, ne habozz megkérdezni

 

 

 

 

Még több mézes recept

Külföldi mézes recept

 

Feliratkozás a hírlevélre: